Waar kun je zonder ervaring starten na je studie?
Na jarenlang hard studeren, is het eindelijk zover: je hebt je diploma behaald, wat een opluchting! Nu is het tijd om te solliciteren naar je eerste echte baan. Maar wat doe je als je ontdekt dat je diploma niet goed genoeg is? Veel werkgevers gaan op zoek naar een kandidaat met ervaring, waardoor het voor starters moeilijk kan zijn om hun eerste stap op de arbeidsmarkt te zetten. Telkens weer afwijzingen ontvangen is geen pretje. Het is een eindeloze cyclus: je hebt werk nodig om werkervaring op te doen, maar je hebt ervaring nodig om een baan te krijgen. Zo vervelend! Gelukkig zijn er verschillende opties waar je kunt starten zonder ervaring. Hieronder lichten we verschillende opties toe.
Traineeship
Een traineeship is een startersfunctie waarin je wordt opgeleid tot specialist of manager. Als trainee ben je een volwaardige werknemer en ontvang je een aantrekkelijk starterssalaris. Daarnaast is het de bedoeling dat je na de traineeship in dienst blijft bij het bedrijf. Een traineeship biedt een ideale mogelijkheid om waardevolle werkervaring op te doen na je afstuderen, jezelf verder te ontwikkelen én een salaris te verdienen. Traineeships zijn er voor veel verschillende opleidingen, dus ook voor jouw traineeship kun je al een opleiding volgen.
Ben je benieuwd op welke dagen je recht hebt op een vrije dag? Lees dan nu deze blog over waar je alle feestdagen kunt vinden.
Freelancen
Heb je het gevoel dat je alles al hebt geprobeerd, maar nog steeds geen baan hebt weten te bemachtigen? Waarom zou je dan niet je eigen kansen creëren? Overweeg bijvoorbeeld om een eigen bedrijf te starten als freelancer. Op deze manier krijg je ondernemingsvaardigheden en kun je veel werkervaring op doen. Wie weet opent een freelance opdracht wel de deur naar een vaste baan.
Naast deze twee opties hebben we ook een aantal tips die je helpen om zonder werkervaring toch een baan te kunnen vinden. Door deze tips ga je van werkloos naar werkend. Hier beneden lichten we een aantal tips toe:
Spijker jezelf bij
De eerste tip is om cursussen te volgen, naar workshops te gaan en certificaten te behalen. Werk bijvoorbeeld aan je Engels of leer een belangrijke vaardigheid voor in jouw beroepenveld. Dit helpt niet alleen om kennis te vergaren, maar laat ook zien dat je écht gemotiveerd en toegewijd bent. Bovendien helpen de docenten en medestudenten natuurlijk ook om je netwerk op te bouwen.
Werk aan je netwerk
Dan komen we gelijk bij de tweede tip: werk aan je netwerk. Een handige manier om aan een baan te komen is via, via. Zorg dat mensen weten dat jij graag carrière wilt maken in jouw beroepenveld. Daarnaast is het handig om een elevatorpitch klaar te hebben om snel te vertellen wat jij allemaal te bieden hebt.
Begin met (jezelf omhoog te) werken
De laatste tip is: begin gewoon met werken. We snappen dat er voor starters op de arbeidsmarkt weinig aanbod is, maar als een kans zich voordoet en dan voor een lage (of zelfs geen) vergoeding begin dan gewoon met werken! Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk als starten als trainee, maar het is een goede manier om werkervaring op te doen en een voet tussen de deur te krijgen.
Ben je benieuwd hoe je makkelijk geld kunt verdienen? Lees het hier.