Waar kun je bamboe voor gebruiken?

26/01/2024
|
85
Waldo Taekema
Waldo Taekema

Bamboe is een veelzijdig en duurzaam materiaal wat de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. Het groeit natuurlijk in de natuur, maar tegenwoordig kom je het ook tegen in de bouwmarkten. Hier wordt het gebruikt voor in keukens, meubels, badkamers, kleding en andere ruimtes in het huis. Maar waar kun je bamboe nu eigenlijk vinden en waar komt het vandaan? In deze blog gaan we dieper in op de oorsprong van bamboe en waar je dit materiaal kan vinden.

Waar groeit bamboe?

Voordat we dieper ingaan op waar je het allemaal voor kan gebruiken is het handig om eerst naar de oorsprong te kijken. Zo is bamboe een grassoort die van nature voorkomt in verschillende delen van China, India, Indonesië en Vietnam. Dit zijn de regio’s waar je de meeste bamboebossen tegen gaan komen. Het is een grassoort dat vooral groeit met een tropisch en subtropisch klimaat. Het is dan ook voordelig met hoe snel bamboe groeit in het wild, want de grassoort duurt 4 tot 5 jaar voordat het volwassen is. Als bamboe volwassen is en uitgegroeid is dan kan het gekapt worden en vervoerd worden. Tegenwoordig zijn we niet alleen maar afhankelijk van de plekken waar het groeit in Azië. Er worden steeds meer bamboe plantages aangelegd vanwege commerciële doeleinden. China blijft echter de grootste producent van bamboe ter wereld. Door middel van deze plantages kan de groeiende vraag naar bamboe blijven bestaan.

Waar kan je het voor gebruiken?

Het is tegenwoordig in veel winkels te vinden en wordt het verwerkt in steeds meer producten. Zo kan je het gebruiken voor de productie van meubels zoals stoelen, tafels en kasten. Ook vind je het terug in huishoudelijke artikelen zoals snijplanken, keukengerei en beddengoed. Bamboevezels worden gebruikt om zachte en duurzame stoffen te maken voor onder andere kleding en handdoeken. Naast de dagelijkse artikelen wordt het steeds vaker gebruikt als een duurzaam bouwmateriaal voor huizen. Het wordt gebruikt voor vloeren, wandbekleding, plafonds en zelfs als structuur voor woningen en gebouwen. Bamboe is van zichzelf licht van gewicht en kan veel gewicht dragen, waardoor het een aantrekkelijk alternatief is voor traditionele houtsoorten.

Ook interessant  Waar kun je het noorderlicht zien?

Hoe beïnvloedt het de panda’s?

Door middel van de stijgende vraag naar bamboe heeft dit een effect op de panda’s. Zo verliezen de pandaberen langzaam hun leefgebied en zal effect gaan hebben op hun overlevingskansen. Aangezien panda’s voornamelijk bamboe eten en dit langzaam weg zal vallen is het belangrijk om hier op te gaan letten. Als er een punt gaat komen dat er alleen nog maar bamboeplantages zijn, heeft dit eventuele gevolgen voor de berensoort. Zo worden op deze plantages gebruik gemaakt van pesticiden en bemesting. De panda’s zijn hier niet aan gewend wat voor opstootjes kan gaan zorgen. Zo zullen ze op zoek moeten gaan naar nieuwe manieren om aan hun voedsel te komen. Dit resulteert erin dat ze uit hun eigen leefgebied moeten gaan.

Recent

Waar kun je het meeste vuil in je bedrijfspand vinden?

22/02/2024

Waar kun je waterstof tanken? 

22/02/2024

Waar kun je The Summer I Turned Pretty kijken?

15/02/2024

Waar kan je fall kijken

13/02/2024

Waar kan je Creed 3 kijken?

09/02/2024

Meer in deze categorie

Waar kun je het meeste vuil in je bedrijfspand vinden?

Waar kun je het beste de airco ophangen?

Waar kun je jouw telefoon het beste mee schoonmaken?

Waar kun je het beste mee aankomen?

© Copyright Waarkunje 2024
hello world!