Waar kun je een investeringsaftrek voor krijgen in Nederland?

Waldo Taekema
Waldo Taekema

Investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van een onderneming. Gelukkig heeft Nederland verschillende investeringsaftrekken die bedrijven kunnen helpen om hun belastingdruk te verlagen en financiële ruimte te creëren voor investeringen. In deze blog gaan we kijken naar de belangrijkste investeringsaftrekken die beschikbaar zijn voor ondernemers.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, afgekort de KIA, is een regeling die bedoeld is voor kleine ondernemers. Als u als ondernemer in een jaar tussen de €2.600 en de €353.973 investeert in bedrijfsmiddelen komt u in aanmerking voor de KIA. Het bedrag van de aftrek hangt af van het geïnvesteerde bedrag en kan oplopen tot duizenden euro’s. Lees hier meer over deze investeringsaftrek.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De energie-investeringsaftrek is gericht op het stimuleren van investeringen in energiezuinige bedrijfsmiddelen. Als je investering voldoet aan de gestelde energieprestatiecriteria, kun je profiteren van een extra aftrekpost op uw belastingaangifte. Dit kan verschillen van 45% tot 58% van het investeringsbedrag. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren voor bedrijven die hun energieverbruik willen verminderen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)

De MIA en Vamil zijn bedoeld voor investeringen in milieuvriendelijk bedrijfsmiddelen. Met de MIA kun je een percentage van je investeringsbedrag aftrekken van de winst. De Vamil geeft je de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer je afschrijft op het milieubedrijfsmiddel. Dit kan flexibiliteit bieden bij financiële planning.

Innovatie box

De innovatie box is een fiscale regeling die bedrijven beloont voor innovatieve activiteiten. Als je onderneming innovatie producten of diensten ontwikkelt kun je mogelijk profiteren van een lager vennootschapsbelastingtarief over de winst die voorkomt uit deze innovaties. Dit kan vele voordelen opleveren voor technologiebedrijven en andere innovatie sectoren.

Ook interessant  Waar kun je het beste in investeren?

Het is belangrijk om te weten dat de voorwaarden en percentages voor deze investeringsaftrekken kunnen verschillen. Deze kunnen jaarlijks geüpdatet worden in de belastingwetgeving. Daarom is het verstandig om advies te vragen bij een belastingadviseur of de belastingdienst om ervoor te zorgen dat je optimaal gebruikmaakt van de beschikbare regelingen.

Vond je deze blog interessant? Lees hier waar je subsidie voor kunt krijgen.

Recent

Waar kun je sedumplanten het beste plaatsen voor maximale groei?

14/06/2024

Waar kun je medicijnen inleveren voor hergebruik?

30/05/2024

Waar kun je het beste een foto laten maken?

30/05/2024

Waar kun je het beste een blusmiddel plaatsen?

08/05/2024

Waar kun je duurzame woonartikelen vinden?

07/05/2024

Meer in deze categorie

Waar kun je zonder ervaring starten na je studie?

Waar kun je waterstof tanken? 

Waar kun je terecht als je een nieuwe woning gaat kopen?

Waar kun je allemaal in investeren?

© Copyright Waarkunje 2024
hello world!