Waar kun je last van krijgen als je vaped?

Waldo Taekema
Waldo Taekema

De afgelopen jaren is vapen bekend geworden, doordat het een gezonder alternatief leek voor traditioneel roken. Het is waar dat in sommige e-sigaretten minder schadelijke stoffen zitten dan in normale sigaretten. Ondanks dat zijn er nog steeds gezondheidsrisico’s verbonden aan het vapen. In deze blog gaan we kijken waar je last van kunt krijgen als je vaped.

Gezondheidsproblemen voor je lichaam

Vapen zal zeker zorgen voor problemen voor je lichaam. Hieronder worden de belangrijkste gevaren benoemd voor je lichaam.

Ademhalingsproblemen

Vapen kan schade in de luchtwegen veroorzaken en hierdoor kan een zogenaamde vapers long ontstaan. De symptomen hiervan zijn hoesten, kortademigheid en een piepende ademhaling.

Hart- en vaatziekten

Sommige onderzoeken hebben laten zien dat het gebruik van e-sigaretten het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Dit is hetzelfde als met traditioneel roken.

Mondgezondheid slechter door vapes

Je tanden kunnen van een e-sigaret beschadigd raken. Tandvleesaandoening kan ook voorkomen. Bij vapen zal minder snel voorkomen dat je uit je mond gaat stinken als bij normaal roken, maar toch is het niet goed voor je mondgezondheid.

Schadelijke chemicaliën onstaan door vapen

Hoewel e-sigaretten minder schadelijke chemicaliën bevatten dan traditionele sigaretten, zitten er nog steeds stoffen in als propyleenglycol en glycerine. Deze stoffen komen vrij bij de verhitting als iemand een hijs neemt van de vape.

Impact op het immuunsysteem

Er is bewijs dat het vapen het immuunsysteem kan beïnvloeden. Hierdoor kunnen mensen eerder vatbaar worden voor infecties.

Gezondheidsproblemen voor je geest

Naast alle slechte gevolgen voor je lichaam zul je mentaal er ook niet sterker van worden. Hieronder kijken we ook naar de mentale gevolgen.

Ook interessant  Waar kun je floaten?

Nicotineverslaving

Veel vapes bevatten nicotine. Dit is een zeer verslavende stof. Een nicotineverslaving kan leiden tot een verhoogde hartslag, hoge bloedruk insulineresistentie. Dit kan het risico op een type twee diabetes verhogen.

Mentale gezondheid

Nicotine kan ook een impact hebben op de mentale gezondheid van iemand. Het is te zien aan stemmingswisselingen, angst en depressie.

Potentiële langetermijneffecten door vapen

Vapen bestaat nog niet zo lang als het traditionele roken. Wel weten we uiteraard dat het traditionele roken niet gezond is. Dit zal waarschijnlijk ook gelden voor het nieuwe roken.

Vapen is dus heel schadelijk voor het lichaam en gezondheid en het zou niet als een gezond alternatief moeten worden gezien voor roken. Bedrijven die vapes produceren zouden over een material safety data sheet moeten beschikken om mensen te waarschuwen voor de gevaren van vapen.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook zeker deze blog.

Recent

Waar kun je elektrische apparaten inleveren?

16/11/2023

Waar kun je een taxatie laten opstellen?

16/11/2023

Waar kun je subsidie voor krijgen?

15/11/2023

Waar kun je overnachten in de Ardennen?

15/11/2023

Waar kun je jouw telefoon het beste mee schoonmaken?

15/11/2023

Meer in deze categorie

Waar kun je elektrische apparaten inleveren?

Waar kun je jouw telefoon het beste mee schoonmaken?

Waar kun je het beste mee aankomen?

Waar kun je het beste wandelen in Limburg

© Copyright Waarkunje 2023
hello world!